Mleko migdalowe: 10 dkg slodkich

Mleko migdałowe: 10 dkg słodkich migdałów i 5-10 migda- łów gorzkich oblewa się wrzątkiem i po zdjęciu skórki tłucze się w moź- dzierzu, dodając kroplami wody; otrzymawszy 1-2 łyżki stołowe gęstego mleka zlewa się płyn do szklanki, dodaje wody, skłóca i przecedza przez płótno; po wyciśnięciu płótna pozostałość na nim skłóca się ze szklanką wody i przesącza. W ten sposób otrzymuje się 2 szklanki doskonałego mleka migdałowego, które chory wypija w ciągu doby. Mleko makowe przygotowuje się tak jak migdałowe z naslon maku polnego (papaver rhoeas): do sporządzenia 2 szklanek mleka zu- żywa się 2 łyżki stołowe nasion; podaje się choremu 2—:3 szklanki dzien- nie. Mleko makowe przygotowuje się tak jak migdałowe z nasion rządzenia 2 szklanek mleka zużywa się 3 łyżki stołowe nasion konopi siew- Onych (cannabis sativa); dawka: 2-3 szklanki dziennie. Mleko lniane sporządza się jak migdałowe; do sporządzenia 2 szklanek mleka zużywa się 3 łyżki stołowe nasion lnu siewnego (linum. usitatieeimum ), dawka 2-3 szklanki dziennie. Mleko lniane można zastę- pować odwarem z nasion lnu: 1-2 łyżki stołowe nosion zagotowuje się w litrze wody i przecedza; dawka dzienna wynosi 2-3 szklanki. Z herbatek stosuje się odwar z liści mącznicy niedźwiedziny (folia uvae ursi) , z kwiatów kukurydzy pospolitej (stigmata zeae maidis) i z suszonej trawy i lisci pokrzywy zwyczajnej (urtica dioica) oraz napar z suszonych kwiatów maliny moroszki (calyces rubi chomaemori), Mącznica niedźwiedzina działa zawartym w mej garbnikiem (tommi- num) i przede wszystkim glikozydem arbutyną, która rozkłada się w us- troju na cukier i hydrochinon o własnościach odkażających. Do sporzą- dzenia odwaru bierze się łyżeczkę herbacianą liści na szklankę wody. Do sporządzenia innych wyżej wymienionych herbatek bierze się łyżkę sto- łową leku na szklankę wody. Chory całą szklankę leku wypij a w ciągu dnia. [przypisy: dentysta Lublin, dentysta poznań, dentysta rzeszów ]

Tags: , ,

Comments are closed.